Napis SOSW
A- A A+

Zasadnicza Szkoła Zawodowa (klasa 2 i 3)

Kategoria: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Opublikowano: poniedziałek, 06, marzec 2017
Szkoła obejmuje trzyletni cykl nauczania i przeznaczona jest dla młodzieży w normie intelektualnej oraz dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim. Kształcimy w zawodach:

KRAWIEC
- program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język angielski. 
Uczniom o znacznie obniżonej sprawności manualnej wymagania dostosowuje się do indywidualnych możliwości, wprowadzając elementy gobeliniarstwa, tkactwa lub haftu. Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie szkoły w pracowni krawieckiej wyposażonej w maszyny wieloczynnościowe o napędzie elektrycznym, maszyny przemysłowe oraz maszyny specjalne, takie jak: owerlok i maszyna komputerowa. Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie, a nauczyciele przedmiotów zawodowych są Egzaminatorami Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

FOTOGRAF
- program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język angielski.
Praktyki zawodowe uczniowie odbywają na terenie szkoły w profesjonalnie wyposażonej pracowni fotograficznej (aparaty CANON, komputery z oprogramowaniem PHOTSHOP, CAMERA RAW, drukarki fotograficzne, statywy, stoły bezcieniowe, lampy błyskowe z rozpraszaczami na statywach oraz lampy światła ciągłego z rozpraszaczami na statywach, tła fotograficzne). Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie fotograf uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni, na terenie szkoły.

KUCHARZ
– program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki. 
W zawodzie kucharz nauczamy sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, prowadzenia działalności gastronomicznej, posługiwania się językami obcymi, współpracowania w zespole.
Praktykę zawodową organizuje szkoła w firmach oferujących usługi gastronomiczne na terenie Polic: w Stołówce Szkolnej "Maja Ufniarz" oraz w Stołówce Szkolnej "Żywienie Zbiorowe Helena Maga".

MAJAUFNIARZ  

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
– program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki. 
Kształcenie w tym zawodzie odbywa się wyłącznie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. W zawodzie tym nauczamy posługiwania się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługiwania wyposażenia technicznego sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosowania środków utrzymania czystości, poza tym prowadzenia wstępnej obróbki owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów, konserwowania bielizny pościelowej, stołowej i odzieży ochronnej, obsługiwania urządzeń pralniczych, pielęgnowania trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych.
Praktykę zawodową nasza szkoła organizuje w "Hotelu Park" w Szczecinie, "Hotelu Radisson" w Szczecinie oraz w "Domu Św. Józefa" w Szczecinie.

PARKHOTEL  hotelRadisson  DomSwJozefa

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

KONTAKT

Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy Nr 1
dla Dzieci Niepełnosprawnych Ruchowo
im. Marii Grzegorzewskiej w Policach
ul. Janusza Korczaka 53
72-010 Police

PARTNERZY

Logo1     Logo2