Napis SOSW
A- A A+

Szkoła Branżowa I Stopnia

Kategoria: Szkoła Branżowa I stopnia Opublikowano: środa, 08, marzec 2017

Od roku szkolnego 2017/2018 rozpocznie się rekrutacja kandydatów do pierwszej klasy branżowej szkoły I stopnia.

Szkoła obejmuje trzyletni cykl nauczania i przeznaczona jest dla młodzieży w normie intelektualnej oraz dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim.
Kształcimy w zawodach:

• KRAWIEC - uczniom o znacznie obniżonej sprawności manualnej wymagania dostosowuje się do indywidualnych możliwości, wprowadzając elementy gobeliniarstwa, tkactwa lub haftu.
Zajęcia praktyczne odbywają się na terenie szkoły w pracowni krawieckiej wyposażonej w maszyny wieloczynnościowe o napędzie elektrycznym oraz maszyny specjalne, takie jak: owerlok czy maszyna komputerowa. Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

• FOTOGRAF - program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język angielski. Praktyki zawodowe uczniowie odbywają na terenie szkoły w profesjonalnie wyposażonej pracowni fotograficznej (aparaty CANON, komputery z oprogramowaniem PHOTSHOP, CAMERA RAW, drukarki fotograficzne, statywy z głowicą, stoły bezcieniowe, lampy błyskowe z rozpraszaczami na statywach oraz lampy światła ciągłego z rozpraszaczami na statywach, tła fotograficzne).

Szkoła jest ośrodkiem egzaminacyjnym, dzięki czemu egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie fotograf uczniowie zdają w dobrze znanej sobie pracowni i na terenie szkoły.


• KUCHARZ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki. W zawodzie kucharz nauczamy sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, prowadzenia działalności gastronomicznej, posługiwania się językami obcymi, współpracowania w zespole. Praktykę zawodową szkoła organizuje w firmach oferujących usługi gastronomiczne na terenie Polic – Stołówka Szkolna "Maja Ufniarz" oraz w Stołówce Szkolnej "Żywienie Zbiorowe Helena Maga".

MAJAUFNIARZ

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

• PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ – program nauczania obejmuje łączenie teorii zawodowej poznawanej w trakcie zajęć lekcyjnych z praktyką, a także przedmioty ogólnokształcące, w tym język niemiecki.

Kształcenie w tym zawodzie odbywa się wyłącznie dla osób niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu lekkim. Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej wykonuje szeroki asortyment prostych czynności w hotelach i pensjonatach na różnych stanowiskach, takich jak: pomoc kuchenna, pomoc kelnera, pomoc pokojowej itp. W zawodzie tym nauczamy posługiwania się ręcznym i zmechanizowanym sprzętem porządkowym, obsługiwania wyposażenia technicznego sali restauracyjnej (ekspresy, podgrzewacze lub termosy), stosowania środków utrzymania czystości, poza tym prowadzenia wstępnej obróbki owoców, warzyw, mięsa, ryb i grzybów, konserwowania bielizny pościelowej, stołowej i odzieży ochronnej, obsługiwania urządzeń pralniczych, pielęgnowania trawników, kwietników i kwiatów doniczkowych. Praktykę zawodową nasza szkoła organizuje w "Hotelu Park" w Szczecinie, "Hotelu Radisson" w Szczecinie oraz w "Domu Św. Józefa" w Szczecinie.

PARKHOTELhotelRadisson  DomSwJozefa

Szkoła przygotowuje absolwentów do zdawania egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie.

KONTAKT

Specjalny Ośrodek Szkolno Wychowawczy Nr 1
dla Dzieci Niepełnosprawnych Ruchowo
im. Marii Grzegorzewskiej w Policach
ul. Janusza Korczaka 53
72-010 Police

PARTNERZY

Logo1     Logo2